Taustaa

Porvoon NMKY:n taustaa

NMKY-toiminta Porvoossa alkoi kaksikielisenä yhdistyksenä jo v. 1899. Tämä yhdistys jakautui erillisiksi suomen- ja ruotsinkielisiksi yhdistyksiksi, joista suomenkielinen Porvoon NMKY merkittiin yhdistysrekisteriin 22.12.1936.

Yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja oli vuosina 1936–44 rovasti O.K.Heliövaara. Hänen jälkeensä ovat puheenjohtajina toimineet aikajärjestyksessä seuraavat henkilöt: H.Merimaa, Eino Varama, Erkki Niinivaara, Antti Nikulainen, Erkki Niinivaara (uudelleen), Veikko Lehtinen, Sulo O.Hoikkala, Tapani Mäki-Panula, Matti Poutiainen, Esko Nordlund, Esko Kuisma, Arto Manninen, Marjo Lepistö ja vuodesta 2014 alkaen uudelleen Esko Nordlund.

Alkuvuosina ja sitten taas sotien jälkeen toiminta oli vilkasta. Harrastustoiminta käsitti hengellisen ja partiotoiminnan lisäksi erilaisten urheilulajien harjoittamisen. Syystä tai toisesta alkoi toiminta kuitenkin 1950-luvun lopulla hiljentyä ja oli jo 1970 luvulla hyvin muodollista, lähinnä vuosikokousten pitämistä. Kun Porvoon NNKY- ja NMKY-yhdistysten ja vastaavien ruotsinkielistenyhdistysten omistama yhteinen talo, Kaivokatu 30 eli ns. Ristolan talo, myytiin kaupungille 1980 oli toiminta jo lähes loppua, mutta johtokunnan kokouksessa 25.4.1980 päätettiin ottaa lentopallo yhdistyksen toimintamuodoksi. Tämän päätöksen takana oli se, että Porvoon TARMO oli lopettanut lentopallotoiminnan ja että Porvooseen oli muuttanut Oulusta NMKY-innostunut Esko Nordlund. Tästä alkoikin sitten uusi, vireä toiminnan aika Porvoon NMKY:ssä, jossa olivat miesten ja poikien lisäksi myös naiset ja tytöt.

Lentopalloilun edistäminen Porvoon seudulla

Pyrkimyksenä oli tehdä lentopalloilu Porvoossa tunnetuksi niin nuorison kuin suuren yleisönkin keskuudessa. Tämän päämäärän saavuttamiseksi on Porvoon NMKY järjestänyt maaotteluita ja muita suuria tapahtumia, joista mainittakoon mm. seuraavat:

1981 Suomi-Ruotsi B-pojat

1984 NMKY ja NNKY-liikkeiden EM-kisat, jossa olivat mukana Suomen lisäksi Ruotsi,

Norja, Tanska ja Länsi-Saksa miesten, naisten, B-poikien ja B-tyttöjen joukkueilla

1985 B-nuorten SM-piiriturnaus, jossa oli mukana 16 poika- ja 18 tyttöjoukkuetta

1986 Vire-lentiksen SM-kisat

1987 Suomen NMKY:n lentopallomestaruuskisat

1988 Poliisien palloseura – Moskovan Dynamo ystävyysottelu

1989 Suomen naisten maajoukkue – Bratislavan Tähti harjoitusottelu

1990 Porvoon NMKY:n lentopallotoiminta täytti 10 vuotta. Juhlan merkeissä pidettiin vastaanotto Urheiluhallilla. Samalla pelattiin E-tyttöjen piirinmestaruusturnaus, jossa seuramme tytöt saavuttivat hopeamitalit, sekä ystävyysottelu namikan miesten ja Poliisien Palloseuran välillä. Illalla vietettiin juhlaa hotelli Sparressa, jossa Kimmo Siltaselle ojennettiin Suomen lentopalloliiton kultainen ansiomerkki. Suomen NMKY-liiton pääsihteeri Jaakko Koikkalainen luovutti liiton hopeiset uskollisuusmerkit 10-vuoden toiminnasta Juhani Ahokkaalle, Pauli Kaasalaiselle, Esko Kuismalle, Esko Nordlundille ja Jaakko Tervaportille. Seuran johtokunta palkitsi lisäksi uskollisuusmerkeillä ruusujen kera Marjatta Huittisen, Sirkka Pekkisen, Anja Rosqvistin ja Marjatta Sonnisen

1991 Tytöt alle 16 v PM-kisat

1992 Pojat alle 18 v Suomi – Ruotsi maaottelu, joka oli NUORI-SUOMI liikkeen NUORI-

PORVOO tapahtuman huipentuma

1993 Opettajien OPE-300 turnaus, jossa kentällä olevan joukkueen yhteisikä tuli olla 300 vuotta. Sama turnaus järjestettiin myös v. 2004

1994 Suomi – Ruotsi B-pojat

1995 Suomi – Slovakia naisten EM-karsintaottelu

1996 Pihakisan Suomen lopputurnaus

1997 Suomi – Puola miehet

1998 Suomi – Venäjä miehet. Todettakoon, että Suomi voitti ottelun 3-1 ja Suomen jouk-

kueessa pelasi mm. maajoukkueen nykyinen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo

1999 Suomi – Latvia naiset

2000 Suomi – Viro miehet

Paikallista lentopalloinnostusta on saatu nousemaan järjestämällä puulaakijoukkueiden syysturnaukset ja pihakisat sekä Viking-Line cup-turnauksia.

Näiden tapahtumien järjestämisessä on kantanut päävastuun Jaakko Tervaportti, joka toimii edelleen aktiivisesti M75 joukkueen vastuuhenkilönä

Kiitoksen työstään em. tapahtumiin liittyvien ohjelmalehtisten sekä vuotuisten kausijulkaisujen mainosten hankinnassa ansaitsee myös Reino Enberg, joka pelaa edelleen aktiivisesti seniorilentopalloilijoissa.

Tulokset näkyvät

Edellä mainitut tapahtumat olivat varmaankin vaikuttamassa osaltaan siihen, että innostus lentopalloiluun kasvoi vuosi vuodelta. Lisäämällä valmentajien koulutusta saimme mukaan yhä nuorempia ja nuorempia ikäluokkia, joista ajan mittaan kasvoi hyviä pelaajia miesten ja naisten edustusjoukkueisiin. Parhaimmillaan joukkueita oli, juniorit mukaan lukien, yhteensä 15 kappaletta. Jäsenmäärä oli tuolloin hieman yli 200 henkilöä.

Juniorit osallistuivat usean joukkueen voimin Helsingin suurkisoihin v. 1990 Lisäksi osallistuttiin maailman suurimpaan vuosittaiseen lentopallotapahtumaan, Power-Cupiin mm. Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Rovaniemellä ja Tampereella.

Lahdessa B-tytöt voittivat sarjansa vuonna 2007.

B-pojat saavuttivat kaudella 2003–2004 SM-hopeaa

C-tytöt saavuttivat kaudella 2004–2005 kuudennen sijan SM-finaalissa

Naisten paras kausi osui 2000-luvun lopulle, kun he nousivat naisten 1-sarjaan kauden 2006–2007 päätteeksi. Miesten paras saavutus oli 2-sarja, johon noustiin kauden 1985–1986 jälkeen. Erityismaininnan miehet ansaitsevat voitostaan Suomen NMKY:n lentopallomestaruudesta1989. Voitto takasi sen, että miehet pääsivät edustamaan Suomea v. 1990 Hollantiin NMKY-liikkeen EM-kisoihin, jossa tuloksena oli pronssimitalit.

Porvoon NMKY:n kasvattamista pelaajista ovat huipputasolla esiintyneet ainakin seuraavat naiset ja miehet:

Marika Andersson nousi B-tyttöjen maajoukkueeseen v. 1999 ja sitten naisten maajoukkueeseen, jossa hän pelasi kymmeniä maaotteluita. Liigatasolla hän pelasi Hämeenlinnassa, josta siirtyi Ranskaan VBC Rionin joukkueeseen. Täältä hän siirtyi Espanjaan Club Voleibol Cordobaniin. Ranskassa hänen selkänsä vaurioitui niin, että palasi takaisin Suomeen ja pelasi kauden Hämeenlinnassa ja toisen Eurassa, jonka jälkeen selkävaivat pakottivat lopettamaan lentopalloilijan uran.

Erica Andersson, Marikan nuorempi sisko, nousi v. 2007 myös B-tyttöjen maajoukkueeseen, joka voitti mm. PM-mestaruuden ja osallistui juniorien ”olympialaisiin” Belgradissa. Porvoon NMKY:n naisten 1-sarjajoukkueen jälkeen hän pelasi Kangasalan ja Oriveden liigajoukkueissa. Hänkin joutui lopettamaan uransa selkävaivojen takia.

Susanna Lamberg pelasi Porvoon jälkeen Kuusamon naisten liigajoukkueessa. Susanna on ollut mukana myös tyttöjen maajoukkueleireillä.

Tilda Oikari oli myöskin tyttöjen maajoukkueessa ja mukana mm. PM-kisoissa syksyllä 2005. Porvoon NMKY:n jälkeen hän edusti liigatasolla Euran ja Hämeenlinnan joukkueita.

Riikka Tiilikainen on ollut tyttöjen maajoukkueessa ja PM-kisoissa syksyllä 2005. Lisäksi hän pelasi alle 20 v. Naisten maajoukkueessa EM-karsinnoissa Ukrainassa v. 2006. Naisten maajoukkueessa Riikka pelasi muutamia maaotteluita joukkueen nuorimpana pelaajana. Liigatasolla Riikka edusti Hämeenlinnan Pallokerhoa. Kauden 2013-2014 Riikka pelasi Saksan Bundesliigassa.

Nette Tuominen oli myös tyttöjen maajoukkueessa ja PM-karsinnoissa kuten Riikka ja Tilda. Porvoon NMKY:n jälkeen hän pelasi Hämeenlinnassa ja Orivedellä ja Kangasalan liigajoukkueessa.

Porvoon pojista pisimmälle edenneitä pelaajia ovat:

Tommi Tiilikainen on ollut mukana B-poikien maajoukkueessa mm. PM-kisoissa Tanskassa. Tommi kuului myös miesten maajoukkuerinkiin, mutta selkävaivat pakottivat hänen luopumaan lupaavasta pelaajaurasta ja hän keskittyi valmentajan työhön, jossa hän nuorimpana valmentajana Suomessa johti Kokkolan Tiikerit Suomen mestareiksi v. 2013 ja 2015.

Teemu Tuominen oli myöskin mukana B-poikien maajoukkueessa ja PM-kisoissa Tanskassa. Porvoon jälkeen Teemu on pelannut liigatasolla mm. Joensuun Riennossa.

Näiden saavutusten takana ovat olleet kymmenet innokkaat valmentajat niin junioritasolla kuin aikuistenkin osalta. Unohtamatta ketään, mainittakoon aakkosjärjestyksessä seuraavat nimet: Juhani Ahokas, Leena Antikainen-Oikari, Marjatta Arponen (Huittinen), Jorma Ervast, Heikki Friman, Veli-Pekka Hakala, Ari Heikkinen, Pauli Kaasalainen, Timo Karvinen, Kimmo Lamberg, Marjo Lepistö, Juha Loikkanen, Erkki Luoma, Esko Nordlund, Jouni Nousiainen, Gina Rask, Kimmo Siltanen, Jaakko Tervaportti ja Jorma Tiilikainen.

Nykytilanne 2018

Kuten yleensäkin seuratoiminnassa nousut ja laskut seuraavat toisiaan. Näin kävi Porvoon NMKY:ssäkin. Edustusjoukkueiden pelaajista monet siirtyivät opiskelemaan toisille paikkakunnille ja valmentajistakin alkoi olla pulaa 2000-luvun lopulla. Naisten joukkue pelasi lopulta yhdessä Korson Vedon kanssa 1-sarjassa mutta monien vaikeuksien jälkeen sekin loppui kauden 2010-2011 jälkeen.

Nykyinen toiminta on pääasiassa harrastustasolla, jossa tosin ikämiehet ovat pärjänneet hyvin eri puolilla Suomea järjestetyissä turnauksissa. Ikämiesten, lähinnä Reijo Hartolahden aloitteesta, päätettiin marras-joulukuussa 2014 ryhtyä virittämään toimintaa uudelleen. Kun Esko Nordlund palasi eläkkeelle- jäätyään takaisin Porvooseen ja oli valmis ryhtymään toimeen NMKY:n ”henkiin herättämiseksi”, järjestyi johtokunta hänen johdollaan uudelleen.

Junioritoiminta käynnistyi syksyllä 2015 uudelleen Perttu Yli-Oppaan ja Jarno Nykäsen johdolla. Syksyllä 2015 oli jo F-junioreilla ensimmäinen turnaus Vantaalla. Pertun siirtyessä opiskelemaan on Jarno Nykänen kantanut vastuuta junioritoiminnan kehittämisestä. Juniorit ovat osallistuneet aktiivisesti turnauksiin, erilaisiin lentopallon esittelytapahtumiin sekä tietenkin aktiivisesti vuosittaisiin Power Cup turnauksiin. Seuraava Power Cup-turnaus järjestetään 5.-9.6.2019 Rovaniemellä. Nuoret odottavat jo malttamattomasti pohjoisen turnausta.

Seniorit ovat tyytyväisenä panneet merkille, että meillä on vilkasta junioritoimintaa. Moni seniori on aikoinaan toiminut aktiivisesti nuorten palloilijoiden valmentajina, huoltajina tai olleet muuten mukana taustajoukoissa. Aktiivisinta toiminta on senioreissa M60, M65, M70 ja M75 joukkuissa. mm. 29.-30.9.2018 seniorit osallistuivat neljällä (4) joukkueella Homenokka-turnaukseen Jyväskylässä yli 1100 muun seniorilentopalloilijan kanssa.

Myös nuoremmissa senioreissa < 60 v on vilkasta toimintaa. Entiset kilpapelaajat harjoittelevat kaksi kertaa viikossa kaudella 2018-2019 ja osallistuvat mm. Viking-Cup turnaukseen, joita järjestetään eri lähialueilla.